GREAT MINDS - Blog

Inspiring thinkers gaat over fantastische, inspirerende persoonlijkheden, waar iedereen wel eens van gehoord heeft, maar die niemand goed kent. Denk aan Einstein of Mandela. Bij dit vak gaan wij ontdekken wie zij waren en wat een mooie ideeën zij met de wereld deelden. En schaken is een eeuwenoude denksport en gaat over de veldslag tussen twee koningen. Naast dat schaken heel erg leuk is, verbetert het je concentratie en rekenvaardigheid ook nog eens! 

Inspiring Thinkers

Inspiring Thinkers

Inspiring thinkers gaat over fantastische, inspirerende persoonlijkheden, waar iedereen wel eens van gehoord heeft, maar die niemand goed kent. Denk aan Einstein of Mandela. Bij dit vak gaan wij ontdekken wie zij waren en wat een mooie ideeën zij met de wereld deelden. Rotterdam staat bijvoorbeeld bol van de verwijzingen naar de humanist Erasmus, maar wie was hij eigenlijk? We gaan uiteraard op excursie in de stad.

Inpiring thinkers is ook hét vak voor jou als je meer wilt weten over feminisme, Arabische filosofen en doeners van nu, zoals bijvoorbeeld Greta Thunberg. Zo is er voor elke leerling wel een aansprekend voorbeeld.  

Chess

Chess

Schaken is een eeuwenoude denksport en gaat over de veldslag tussen twee koningen. Naast dat schaken heel erg leuk is, verbetert het je concentratie en rekenvaardigheid ook nog eens! Tijdens de schaaklessen ga je schaakproblemen oplossen aan de hand van de officiële lesmethode van de Koninklijke Nederlandse Schaak Bond (KNSB). Daarnaast is er ook veel ruimte om schaakpartijtjes te spelen. Aan het einde van het schooljaar krijg je de mogelijkheid om een schaakdiploma van de KNSB te behalen. Wil je (nog beter) leren schaken? Iedereen is welkom.

Inspiring Thinkers Blog # 2

Previous slide
Next slide

 

De laatste les van de serie, op woensdag 20 april, stond in het teken van het vervaardigen van het eindproduct. Tijdens de voorgaande lessen stond steeds 1 denker of doener centraal, nu was het aan de leerlingen de taak om alle opgedane kennis om te zetten in een mooie presentatievorm. Dit alles zal op 11 mei aan ouders en verzorgers gepresenteerd worden. Daarbij zullen de leerlingen hun ouders/ verzorgers stevig aan de tand voelen en aan het werk zetten. Wij hebben een eerste versie van een fysieke quiz in de vorm van een waslijn met denkers en daaraan te koppelen citaten gemaakt, samen met een online kennisquiz over Great Minds in Kahoot. Het gaat nog om de prototypes maar de basis is alvast daar! In verschillende groepjes hebben de leerlingen hard gewerkt vandaag.

 

Inspiring Thinkers Blog # 1 Erasmus

Previous slide
Next slide

 

De inspirerende filosoof Erasmus stond centraal tijdens de eerste lesdag van Great Minds. Waar kun je beter mee starten dan met een rondleiding over de campus van de Erasmus Universiteit, waar een standbeeld van de naamgever staat? Wij werden heel gastvrij ontvangen door de Erasmus School of Philosophy, waar wij ons eigen introductiecollege mochten verzorgen. Vervolgens waren de experts aan het woord: dhr. E.N. Adelmund, filosoof en marketing- en communicatiemedewerker van het faculteitsbureau, en Prof. dr. J.A. van Ruler, Vicedecaan van het faculteitsbestuur. Zij namen ons in de faculteitsbibliotheek mee in het leven en werk van Erasmus, aan de hand van zijn bijzondere uitgaven. Er waren zelfs Erasmus-goody bags. Een topervaring, met dank aan de Erasmus Universiteit.

Chess Blog # 2

Chess Blog # 1

Previous slide
Next slide

We spelen tegen de computer, tegen elkaar en lossen puzzels op. Mag je in deze stelling rokeren? Wat is en passant slaan? Hoe zetten we de tegenstander mat? Dit alles ter voorbereiding van de feestelijke afsluiting waarin we ouders uitdagen om een wedstrijd tegen ons te spelen.